Många har struntat i "eget val"

Många äldre i Örebro har ännu inte valt vem som ska sköta deras hemtjänst. Det har lett till en del förvirring när det plötsligt dykt upp en ny person från ett nytt bolag, som ska städa hemma. Vi hör projektledaren för "Eget val" i Örebro, Sirpa Ljung.

Det kan vara så att man har fått en färgglad broschyr i brevlådan, som man trodde var reklam. Eller så har man väntat på de anhöriga och till slut glömt bort alltihop, gissar Sirpa Ljung. Hon berättar att det fortfarande går att göra valet.

Det var för en dryg månad sedan som Örebro kommun skickade ut brev till de närmare 1000 äldre som redan har hjälp i hemmet, om att de skulle välja vem de ville anlita till sin hemtjänst. 

Cirka 350 av de som fick brevet gjorde inga val alls, så nu blir de tilldelade någon av de tolv företag som är godkända, eller kommunen själv. Men är det inte krångligt för många äldre att snabbt ta till sig ett nytt system där man väljer en utförare?

Jo, det har Sirpa Ljung förstått, och nu kommer de som inte har gjort något val få ett nytt brev där ett företag eller kommunen föreslås som utförare av hemtjänsten. 

Tanken med att släppa in många fler privata utförare i äldreomsorgen var att kommunledningen ville ge brukarna valfrihet, men också att pressa kostnaderna.

Men varför ska de äldre tvingas välja att aktivt välja en utförare om man är nöjd med det man har idag? Projektledare Sirpa Ljung förklarar att hon ville ge alla företag samma chans. Därför skulle personerna i fråga själva få välja företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista