Många söker information om Eget val

Telefonen har gått varm till det nyöppnade Servicetorg i Örebro kommun, som ska informera äldre om reformen "Eget val". På några veckor har över 200 äldre fått hjälp att göra val av utförare i hemtjänsten, och att ta ställning till dom nya sysslor som kan köpas utan biståndsbedömning. En sak som kan köpas är hjälp för att komma ut på aktiviteter, men intresset för det har varit begränsat berättar Margret Andersson som jobbar på Servicetorget.

Fixartjänster, trädgårdsarbete och aktiviteter är några av de nya saker som pensionärer över 75 år kan få köpa av Örebro kommun utan biståndsbedömning, men också vanlig städ- och tvätthjälp.

Det är mest de brukare som redan har hjälp som har visat intresse, kanske för att man inte behöver betala nått om man redan betalar maxtaxa för sin omsorg.

Annars är det bara ett 30-tal personer som hittills vill ta del av åtta timmars hemtjänst till reducerat pris utan biståndsbedömning. Inte så många, med tanke på att det finns 11 000 personer som fyllt 75 år i Örebro kommun.

När det gäller att välja utförare har det varit ett blandat intresse från brukarna berättar Margret Andersson. Många väljer ändå Örebro kommunen, eftersom de vill ha kvar det som de är vana vid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista