Fängelse för förfalskade kontokort

Två örebroare dömdes på onsdagen till fängelse för att ha lurat till sig närmare 190 000 kronor genom att kopiera information från bankkort. Brottet utfördes från en restaurang i Karlskoga efter att korten kopierats när de användes på olika restauranger i Stockholm.
Kopieringen, som också kallas skimming, går till så att korten utan att ägaren vet om det, dras genom en maskin som kopierar alla information som finns i kortet. Den informationen kan sedan föras över till andra bankkort som alltså blir förfalskningar. Det var 24 sådana förfalskade bankkort som örebroarna på något sätt hade kommit över. En av dem drev förra sommaren en restaurang i Karlskoga och genom att dra förfalskade bankkort genom restaurangens kortläsare lyckades alltså männen lura till sig närmare 190 000 kronor. Men den bank som drabbades upptäckte det grova bedrägeriet och när männen några dagar senare på samma sätt försökte lura till sig 300 000 kronor hade banken specialbevakning på kortläsaren och det bedrägeriet stoppades. Restaurangägaren, som också fälls för bokföringsbrott, dömdes på onsdagen till åtta månaders fängelse av Karlskoga tingsrätt. Den andra örebroaren fick ett års fängelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".