Kriminella nätverk ligger bakom flera av rånen i Örebro. I går rånades den här butiken på Fabriksgatan. Foto: Anna Nyström/SR

Polisen: Nätverk bakom rånvågen

Majoriteten av gärningsmännen bakom den senaste tidens bank- och butiksrån i Örebro har kopplingar till kriminella nätverk.

Det avslöjar chefen för polisens kriminalunderrättelsetjänst i Örebro, Gösta Svensson.

Pengarna som rånarna kommer över används bland annat till att betala ledarna i nätverken, som en avgift för att få vara medlem, säger Gösta Svensson.

Men polisen har fortfarande inga misstänkta för rånet mot jourbutiken på Fabriksgatan i Örebro på torsdagskvällen. Två män som bar på knivliknande föremål försvann enligt vittnen från platsen springande, och de är alltså fortfarande på fri fot. Bevis är enligt polisen säkrade på brottsplatsen och vittnen har förhörts under fredagen.

Den unga kvinna som utsattes för rånet mår enligt kollegor i butiken under omständigheterna bra, och får nu hjälp av brottsoffermyndigheten.

Däremot så häktades på fredagseftermiddagen den 18-åring som greps efter rånet mot en livsmedelsaffär i Örebro i onsdags kväll. Men en person är fortfarande på fri fot efter det rånet också.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".