Norrmän invaderar Laxå

Runt 18 familjer från Norge har flyttat till Laxå. Det är fler än vad Laxåhem, som erbjuder bostäder, hade vågat tro i april när första visningshelgen gick av stapeln. Då hade man hoppast på att som bäst få hit tio familjer från Norge.
Sören Skårsjö, vd på Laxåhem säger att kampanjen med att locka norrmän till Laxå har gått över förväntan och att de nya norrmännen hjälper upp hela orten. - Det är självklart en injektion i samhället. Och de flesta kommer att bo här permanent. De kommer att skriva sig här och betala kommunskatt och hyra naturligtvis. Sören Skårsjö säger också att i och med norrmännen slipper man nu riva bostäder, något man pratade om för ett par år sen. - Varje hyresgäst drar in mycket pengar och nu när vi kan fylla lägenheterna ger det resultat direkt. Ole Kristian Knivdalen flyttade till Laxå i augusti. Han har varit arbetslös en tid i Norge och flyttade för att arbetsmarknaden inom IT-sektorn är bättre i Sverige. Ole Kristian säger också att människor här är mer öppna. Det är lättare att göra nya bekantskaper i Sverige än i Norge. Det är något som Örbe Fröset som är pensionär och har flyttat hit med sin fru håller med om. De flyttade till Laxå dels på grund av att klimatet här är bättre jämfört med norska västkusten. Men örbe och hans fru lockades även av naturen och Laxås centrala läge. Och båda är övertygade om att de kommer att stanna länge, kanske för alltid i Laxå: - Snuset är ju under halva priset så här kan vi stanna länge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".