27 polisaspiranter gör sin första dag på jobbet. Foto: Andreas Morén/SR

27 nya poliser ska ut i verkligheten

Nu finns det fler poliser i länet. Det är en rekordstor grupp med polisaspiranter som på måndagen började sin praktik vid polisen i Örebro län. Sammanlagt ska 27 polisaspiranter få utbildning och handledning av äldre kollegor och så många har det tidigare aldrig handlat om.

Örebroarna Anna Jinghede och Per Backman är två av de 27 aspiranterna som gjorde sin första dag på jobbet på måndagen.  
Efter mycket teoretiska lektioner på polisskolan är det nu dags för allvar. Polisaspiranterna ska ut i verkligheten. Per Backman tror att det nog ska gå ganska fort att lära sig att tillämpa de teoretiska kunskaperna i praktiken. Det ordnar sig nog bara de får sätta sig i radiobilarna.  

Att han sökte till polisyrket kändes som en naturlig utveckling.
- Jag arbetade inom akutsjukvård och räddning med utbildning tidigare, och tyckte att det var ett naturligt steg att gå vidare till polisyrket.

Anna Jinghede är tandläkare i botten men har arbetat för Svenska ID-kommissionen i  identitetssammanhang.
- Det var genom det arbetet som jag inspirerades att skaffa mig ett till yrke.
När Anna sökte var det kriminaltekniken som lockade eftersom det låg i linje med hennes bakgrund. Men nu vet hon inte riktigt var hon hamnar.
- Det finns så himla många spännande inriktningar inom det här yrket, så vi får väl se var man hamnar tiill slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".