Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Många kör för fort

Nästan varannan bilförare i Örebro län håller inte hastighetsgränserna. Det visar en undersökning som ett försäkringsbolag låtit göra.

I undersökningen svarar nästan hälften av dom tillfrågade bilisterna i Örebro län att dom kör för fort minst hälften av gångerna som dom sitter vid ratten.

Bernt Larsson, chef för trafikpolisen i länet är inte förvånad över resultatet.

Det är drygt 3.300 bilister runt om i landet som fått svara på frågor om sitt beteende vid ratten och i vårt län svarar alltså 45% att de hälften av gångerna de kör bil struntar i hastighetsgränserna. en attityd som är betydligt vanligare hos män.

Bernt Larsson som är chef för trafikpolisen i Örebro län uppskattar att mellan 8.000 -10.000 bilister varje år stoppas i länet för fortkörning.

Trafikpolisen i länet är dagligen ute på trafikövervakning. För det handlar om ringar på vattnet för att förändra attidyder. Den som stoppas berättar för andra att han eller hon fått böter och så förändras beteendet - åtminstone för stunden - hos omgivningen.

Bernt Larsson hyllar också satsningen på fartkameror längs våra vägar. Det har fått ner farten beydligt och räddar liv, säger han. När intervjun görs är han ute på Riksväg 52 vid Sköllersta för att tillsammans med Vägverket markera nya platser för fartkameror, för där kameror finns där lättar också bilisterna på gasen.

Jens Tisbo
jens.tisbo@sr.se

å så sprider sig

Bötesbelopp

Hur fungerar fartkameror på bilisternas bettende..

45% uppger att dom kör för fort åtminstone varannan gång som dom sitter vid ratten

uppger att han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".