Örebro

Flytt av länsrätt oroar

Flytten av länsrätten i Örebro till Karlstad kommer få en rad negativa konsekvenser.
Det säger chefen på Örebro tingsrätt, Per Grevesmühl, efter att riksdagen igår ställde sig bakom regeringens förslag att länsrätten ska flyttas.

Igår beslutade riksdagen att landets 23 länsrätter slås samman till tolv och att benämningen länsrätt ändras till förvaltningsrätt.

För Örebros del innebär det alltså att länsrätten flyttas till Karlstad och det innebär en rad negativa konsekvenser, menar Grevesmühl. Dels att samarbetet mellan juristutbildningen på Örebro universitet och domstolarna i Örebro blir lidande.

Dels kommer den byggnad som planeras vid Polishuset i Örebro, det så kallade Rättscentrum, att bli mindre i och med det här beslutet.

Per Grevesmühl tillsammans med länspolismästaren, rektorn vid Örebro universitet har protesterat mot regeringens förslag men igår beslutade alltså riksdagen att länsrätten i Örebro flyttas till Karlstad.

I en kommentar säger Per Grevesmühl att den rättsamverkan som finns här i Örebro försvåras med flytten. - För vår del är det bara att rätta sig efter beslutet och gilla läget. det är normal ordning här i Sverige och fdet kommer vi också att göra, säger Per Grevesmühl.