Ytterligare besparingar inom Örebro kommun

Örebro kommun kommer att behöva göra ytterligare stora nedskärningar. Den bedömningen gör kommunens ekonomiavdelning som föreslår besparingar på 70 miljoner kronor nästa år. Siffran presenterades på måndagen för kommunstyrelsen.
Det socialdemokratiska kommunalrådet Mats Sjöström ställer sig bakom förslaget och tycker alltså också att kommunen ska spara ännu mer: - Jag skulle önska att vi tar ett tag till. Vi har ändå tvingats göra så stora besparingar nu så det skulle kännas svårt om det inte fick full effekt. Besparingarna skulle innebära att fler anställda tvingas gå: - Ja, vi måste ta ner antalet anställda ytterligare med några hundra anställda, och det är klart att det kommer att påverka verksamheten. Men riktigt hur, kan jag inte svara på nu. Dom stora nerdragningar inom bland annat skolan och äldrevården som politikerna beslutat om tidigare i år kan alltså komma att följas av ännu fler. Den effekt som både Mats Sjöström och ekonomerna är ute efter är att få Örebro kommun att gå med vinst, redan nästa år. Det skulle nämligen ge möjlighet för kommunen att betala sina investeringar utan att låna pengar, och dessutom göra så att det år 2005 och 2006 skulle vara slutsparat och istället finnas pengar över till nya satsningar. Förslaget om ytterligare besparingar ska nu diskuteras inom alla dom politiska partierna. Mats Sjöström hoppas på stöd från dom socialdemokrater som sitter i kommunens olika nämnder och som ska vara med och bestämma hur pengarna ska sparas: - Jag tror att när dom ser vad det skulle kunna innebära för vår politiska verksamhet år 2005 och 20006 skulle det förvåna mig om dom ändå inte tycker att vi ska göra ett försök.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".