Dömer ut falsk husförsäljning

Hyresgästföreningen tar avstånd från den hemsida på nätet som utger sig för att sälja tre örebropolitikers bostäder i protest mot ÖBOs utförsäljning av 1500 lägenheter. Sidan har polisanmälts av en av Öbos styrelseledamöter.

Även om Hyresgästföreningen har protesterat kraftigt mot utförsäljningen tycker regionordförande Lars-Åke Larsson att det är bra att hemsidan nu blir ett fall för polisen

- Det här hör inte hemma i en demokrati, säger Lars-Åke Larsson.

Vad är det som är fel?

- Den är för det första anonym och sedan är det personliga påhopp på politiskt fattade beslut. Den är ett påhopp på demokratin.

Enligt Lars-Åke Larsson har hemsidan ingen koppling till Hyresgästföreningen.

- Jag skulle bli oerhört förvånad om det är någon inom Hyresgästföreningen som står bakom det här.

Örebropolisen ser allvarligt hemsidan. Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlsson säger att polisen ser allvarligare på ofredande mot politiker eftersom det bedöms som ett angrepp på de demokratiska spelreglerna. Hans bedömning är att hemsidan är ett straffbart ofredande.

Vem som ligger bakom hemsidan ska nu örebropolisens enhet för grova brott försöka ta reda på.

Häromdagen röstade kommunfullmäktige nej till förslaget om att ordna en folkomröstning om utförsäljningen trots att över 10 000 örebroare skrivit på Hyresgästföreningens namninsamling för en folkomröstning.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se