Örebro

Tomträtter gav 95 miljoner

Mitt i kristider får Örebro kommun en oväntad inkomst på cirka 95 miljoner kronor, det är försäljningen av tomträtter som ger mycket pengar - resurser som kan användas till investeringar eller andra engångsutgifter.

För pengarna får inte användas till drift i till exempel äldreomsorg och skolan menar Lennart Bondesson kristdemokrat och kommunalråd i Örebro.

- Att använda pengarna till engångssatsningar det skulle vara klokt att göra, säger Lennart Bondesson.

Det är en välkommen guldkant på tillvaron för Örebro kommun när det trillar in friska pengar. Dom aktuella prognoserna pekar på att man ska spara 330 miljoner kronor dom närmaste åren.

Kommunledningen vill använda pengarna till bland annat personalomställningar, men också till att bygga nya förskolor och gruppboenden.

Många vill naturligtvis få del av kakan. Kultur och medborgarnämndens ordförande Bechet Barsom, också kristdemokrat vill använda en procent av tomträttspengarna, varje år till att köpa in konst i den offentliga miljön.

- Till exempel har vi fått många rondeller, varför ska man inte kunna smycka dem med någonting, säger kultur och medborgarnämndens ordförande Bechet Barsom (KD).

reporter
Marie Hansson
marie.hansson@sr.se