Nya regler för att få pass

Snart förändras de rutiner som gäller vid passansökningar. Alla personer över sex år som behöver ett pass ska då vara beredda att lämna sitt fingeravtryck. Det är den 28:e juni som den nya passlagen träder i kraft men hos Örebropolisen går det redan nu bra att lämna sitt fingeravtryck.

- Från första maj har vi hållit på med det här, de flesta vill ha men det finns några få som är tveksamma som inte vill ha, säger Susanne Liljeberg som är passhandläggare vid Örebropolisen.

Fingrarna placeras på två fingerläsare som blixtsnabbt läser av avtrycken med hjälp av ett ilsket rött ljussken

Det var förre statsministern Göran Persson, som år 2003 tillsammans med andra europeiska statschefer, fattade beslut om fingeravtrycken. Detta för att förhindra illegal invandring till EU och för att tillmötesgå de amerikanska kraven i jakten på terrorister. Det nya systemet ska bland annat förhindra att fel person kan kunna använda sig av en annans pass.

Elisabet Marples var en av dem som tog tillfället i akt och lämnade sitt fingeravtryck i samband med att hennes nya pass skulle beställas i polishuset i Örebro.

- Jag tycker att det är bra, desto mer säkerhet ju bättre. Jag har absolut inget emot att ge mitt fingeravtryck, säger Elisabeth Marples.

Erik Persson
erik.persson@sr.se