örebro

Glasgolv för dyrt

Planerna på att lägga ett glasgolv över det arkeologiska fyndet på Stortorget i Örebro går vidare. Men det första förslaget är för dyrt och nu försöker de hitta en billigare lösning.

Sveriges Radio Örebro har tidigare rapporterat att det arkeologiska fyndet mitt på Stortorget i Örebro kan bli ett museum i miniatyr. Planer finns på att lägga ett glasgolv över utgrävningen. Men kostnaden för ett glasgolv på två gånger två meter beräknas till 300 000 kronor och det anses vara för dyrt för projektet.

- Det är lite mer än vad vi har råd med. Så nu måste vi hitta ett enklare och billigare sätt att göra det här tittfönstret, för det verkar vara många som vill att vi ska kunna genomföra det. Det säger Alexander Dufva, biträdande stadsarkitekt i Örebro kommun.

Ett billigare alternativ skulle kunna vara att minska hålets storlek, och istället täcka en yta stor som ett brunnslock, berättar Alexander Dufva. 

Inom ett par veckor ska kommunen ta beslut om hur frågan med "hålet i torget" ska lösas.

Det fynd det handlar om är resterna av ett hus från 1700-talet och arkeologerna har även grävt fram en smal, men mycket välbevarad kullerstensgata från 1600-talet. Även om hålet på torget skulle fyllas igen, så ska fynden bevaras och skyddas med lager av lera och grus.