Tullen i Örebro ska upphöra med klarering

Tullen i Örebro skulle drabbas hårt om ett färskt utredningsförslag för framtidens Tullverk blir verklighet. Personalstyrkan i Örebro föreslås minskas från sex anställda till två. Lars-Göran Johansson, gruppchef på Tullen i Örebro, säger att nerdragningen skulle drabba näringslivet i Örebro:
- Vi har i dag öppet tullexpeditionen för trafikanter, för importörer och exportörer. Många kommer hit för att dom vill få sitt gods klarerat. Man vill lämna sin exportklaration, och vill kanske ha hjälp dessutom att fylla i den. - All sån klareringsverksamhet ska nu styras till gränsorterna eller möjligen Stockholm. Det är ett omfattande förslag till omorganisation av hela Tullverket som presenterades på tisdagen. En omorganisation som skulle innebära att över 400 tjänster runt om i landet ska sparas bort och ett dussintal tullstationer skulle helt läggas ner. I Örebro skulle det alltså bara bli två anställda kvar, och dom skulle bara jobba med att informera företag. Inte klarera och inte undersöka gods som i dag. Lars-Göran Johansson tycker att en sån här omfattande förändring måste förankras hos näringslivet som alltså får sämre service. Han kommer nu under hösten, tills det definitiva beslutet är taget, att protestera. Inte bara för att få behålla den verksamhet som finns i Örebro i dag, utan också för att han tycker att hela Tullverksamheten i Sverige riskerar att försämras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".