Oro bland byggföretag

Bygg och hantverksföretag kan bli blåsta på halva förtjänsten om inte en kund är berättigad till ROT-avdrag, den oron luftar organisationen Företagarna sen kunderna från första juli bara betalar halva summan för arbetet, resten får företaget ansöka om hos Skatteverket.

Sen första juli behöver kunden som köper hjälp att renovera sitt hus till exempel inte gå omvägen via Skatteverket för att få del av rotavdragen, medan företagaren istället får ansöka om resterande betalning av myndigheten.

Men risken att bli blåst finns alltså: Kunden kanske inte är ägare av fastigheten, är minderårig, eller har redan utnyttjat maxbeloppet 50 000 kronor på andra tjänster.

I värsta fall kan man tappa halva intäkten för ett jobb. En lösning som Företagarna erbjuder medlemmarna nu är att kunden skriver på en förbindelse att betala mellanskillnaden om föetagetet inte får ut några pengar av Skatteverket.

Tanken med att kunden ska slippa betala skatten är naturligtvis att det ska bli attraktivt att anlita hantverkare, å visst har rotavdragen gett jobb menar Jan Holgersson, regionchef på Företagarna i Örebro län.

- Det finns naturligtvis en stor fördel med fakturamodellen, i och med att kunden kan få rabatten direkt. Det ger en starkare införsäljning av jobben, men risken är ju att företagen inte får betalt, säger han.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46