Allt fler vill värma villan med alternativ energi

Allt fler villaägare söker sig nu till Örebro kommuns energirådgivare. Regeringens budgetförslag innebär att hushållens kostnader för olja kommer att stiga med ungefär 150 kronor i månaden för en vanlig villa
Örebro kommuns energirådgivare, Magnus Karlsson får allt fler besök av villaägare som ber om råd om alternativa sätt att värma upp sitt hus på: -Jag får betydligt mycket fler frågor nu än tidigare. Kostnaderna för uppvärmning blir allt högre och folk blir mer och mer nyfikna på alternativen. Regeringens gröna skatteväxling och höjning av energiskatter kommer att göra att villaägare som eldar med olja får betala ungefär 150 kronor mer i månaden om man har en förbrukning på 3,5 kubikmeter olja. Enligt Magnus Karlsson är det en bra ide att istället elda pellets, installera en värmepump eller satsa på bergvärme. Antalet ansökningar till miljökontoret om bergvärme har mångdubblats de senaste åren. - Allt man gör i huset för att förbättra sin uppvärmning är långsiktiga investeringar. På en tioårsperiod står sig jordvärme och bergvärme bra mot oilja, säger Magnus Karlsson, energirådgivare på Örebro kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".