Örebro

Somalier rekryteras till heligt krig

Unga män i Örebro med somaliskt ursprung riskerar att rekryteras till en radikal rebellrörelse i hemlandet. I kväll kommer därför landets justieminsiter att möta somaliska familjer i Örebros moské för att informera och varna om läget i landet.

Rebellrörelsen anses av många ha al-Qaida-anknytning och ministern Abdirahman Janaqow menar att det är en fruktansvärd verklighet ungdomarna möter om dom åker ner till kriget.

– Ungdomar rekryteras till något som kallas "heligt krig" som egentligen inte finns, de har fått helt fel bild av vad ett heligt krig är. De åker då tillbaka till ett helvete och förstör för människor som redan har det svårt.

Justitieministern berättar att han åker runt i hela Norden på stormöten för att avråda ungdomarna och deras familjer från Al Shabaab som den militanta islamistiska organisationen kallas, i hemlandet Somalia rasar striderna ständigt mellan den provisoriska regeringen och rebellerna.

Yahya Hidig är 29-årig Örebroare från Somalia, han har hört snacket om killar som åker till hemlandet, men för honom är det helt otänkbart.

– Ingen klok och påläst människa kan förstå eller acceptera det här.

Hans bild är att risken inte är särskilt stor att somaliska killar från Örebro skulle låta sig rekryteras.

– Somalier i Örebro är väldigt medvetna om vad som händer i Somalia tack vare de aktiva somaliska föreningar som finns i Örebro. De här föreningarna tar sitt ansvar.

Marie Hansson
019-19 20 46
marie.hansson@sr.se