Eva-Britt Gustavsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB

Privata apotek dröjer

Den 1:a juli avskaffades Apotekets monopol på att sälja läkemedel i Sverige, men det dröjer innan privata aktörer står bakom apoteksdiskarna.

Det här säger Eva Britt Gustavsson som VD för Apoteket Omstrukturering AB, alltså det företag som tar hand om hela omläggningen.

–  Försäljningsprocessen kommer inte vara färdig förrän oktober eller november, säger Eva-Britt Gustavsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB. 

När försäljningen är klar så dröjer det troligtvis ytterligare någon eller några månader innan apotekens nya ägare slår upp sina portar.

Eva-Britt Gustavsson berättar vidare att hennes viktigaste uppgift nu är att se till att omställningen från statligt monopol till öppen marknad går så bra som möjligt.

Dels måste läkemedelsförsörjningen vara obruten under den här omställningen, dels ska man se till att det blir en ordentlig konkurrens, så att kunderna får fler apotek samt förhoppningsvis bättre öppettider.

I samband med avskaffandet av monopolet startade Apoteket Omstrukturering AB också ett telefonnummer där frågor kring omläggningen besvaras. Vissa kunder som ringt är oroliga för hur saker och ting kommer att fungera i framtiden.

När omstruktureringen är klar kastar Eva-Britt Gustavsson in handduken.

– Ja, vi är mer av en projektorganisation, så när vårt arbete är gjort avvecklar vi verksamheten, säger hon till P4 Västmanland.

reporter
Terje Lund
terje.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".