Fler stulna identiteter

Antalet anmälningar om kapade identiteter har ökat kraftigt de senaste tre åren. Bara under första halvåret i år har närmare 1500 personer fått sin identitet stulen i Sverige. Det stjäls i dag dubbelt så många identiteter i Örebro län som för tre år sedan, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget Soliditet.

Vid halvårsskiftet uppgick antalet spärrade personuppgifter på grund av bedrägeri till 1 439 stycken, en ökning med 79 procent jämfört med för tre år sedan, visar siffror från kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet.

Stölderna upptäcks ofta genom att den drabbade får en kopia på en kreditupplysning skickad till sig. De stulna uppgifterna används exempelvis för att göra falska kreditköp. Majoriteten av de drabbade är män men kvinnor är de flitigaste anmälarna, visar statistiken.

Av de drabbade är 28 procent 30-39 år, 24 procent 40-49 år och 16 procent är 20-29 år. -Skillnaden mellan olika grupper beror på nya vanor och nya livsstilar. Yngre rör sig mer ute och har kanske inte alltid bra uppsikt över sina id-handlingar, säger Krister Jörlén, vd på Soliditet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".