Sjukskrivningskontroll kritiseras av läkare

Nu vill Riksförsäkringsverket föra statistik över hur varje enskild läkare sjukskriver sina patienter. Orsaken är att längden i sjukskrivningar varierar stort beroende på var i landet man bor och vilken läkare man går till. Men förslaget väcker stark kritik från Örebro läns läkarförening.
Mårten Pragh, ordförande i Öerbro läns läkarförening säger att viss kontroll kan vara bra men man kan inte kotrollera den arbetande befolkningen in absurdum. Att föra statistik över hur varje enskild läkare sjukskriver sina patienter är ett steg i fel riktning och på sikt riskerar vi att få ett kontrollsamhälle a la 1984, boken av George Orwell, menar Mårten Pragh. Men han utesluter inte att viss statistik förs, för att läkarna själva ska bli mer medvetna om hur man använder sig av sjukskrivningar. Att sjukskrivningarna ser så olika ut från läkare till läkare, o region till region, kan bero på att riktlinjerna är för dålig, menar Mårten Pragh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".