Samarbete för jourhavande präst

Vill ha med fler än präster

Att man i Karlstad stift inte deltar i det nationella samarbetet med jourhavande präster, beror på att man tycker även diakoner borde finnas med. Anledningen till det är att de som söker jourhavande präst oftast har mer än religiösa funderingar och problem.

Som vi berättat under morgonen är det svårt att få präster att ställa upp i den nationella verksamheten. Ca 70 000 samtal skickas varje år från SOS till jorhavande präst. Alla stift är hittills med, utom Karlstad Stift, där Karlskoga och delar av Degerfors ingår.

De har enligt Kenneth Birat, enhetschef på stiftskansliet i Karlstad, en egen jourverksamhet där både präster och diakoner ingår. De vill inte riskera att, som han säger, slå sönder den verksamheten och riskera erfarenheten.

Men trots det överväger nu Karlstad Stift att på något sätt ändå medverka i samarbetet på nationell eller EU-nivå. Beslut tas under hösten och arbetet inleds då den 1:a januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".