Örebro

Tidningsbudens säkerhet blir bättre

Nu ska det bli säkrare att vara tidningsbud i Örebro, det hoppas distributionsbolaget Prolog. En av deras anställda blev överfallen, bunden och misshandlad i våras under sin tidningsrunda på Väster i Örebro. Det viktigaste är att tidningsbuden lättare ska kunna komma i kontakt med arbetsledningen, tycker företagets vd Johan Lundin.

-Vi står i kontakt med polis för att veta hur säkerhetsläget är, berättar Johan Lundin, för det som på kort tid kan hända är att det seglar upp något bråk i ett område. Det följer vi mer noggrant och har fått bättre kontakter i Örebro.

Johan Lundin berättar också om ett nytt distributionssystem som ska kunna hjälpa arbetsledningen att få bättre kontakt med de anställda under natten. 

 Det nya distributionssystemet är mobiltelefonbaserat och går ut på att arbetsledningen ska se hur utdelningen fortskrider under natten och var tidningsbudet är nånstans. Men det är också en integritetsfråga, inser vd Johan Lundin, eftersom företaget då har koll på den anställde, och ingenting är klart än, varken vilket system dom ska ha och vilka funktioner som ska ingå. Men tanken är ändå att starta det nya systemet på försök i Avesta i september och sen även i Örebro län under nästa år.

Trots händelsen i våras då ett tidningsbud blev överfallen, bunden och misshandlad, så tycker Johan Lundin ändå att säkerheten är ganska bra för dom anställda.

-Den är ganska bra. Vi får ju utgå ifrån att det inte är en frisk människa som ger sig på vår anställde på det här viset. Det går ju ingen av oss fri ifrån, den möjligheten att råka ut för någonting sådant, menar Johan Lundin. Han hoppas att kontakten med polisen ändå ska vara till hjälp när det gäller våld på gator och torg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista