Svininfluensan

Ökad sjuklighet vid skolstart

Många barn riskerar att bli smittade i den nya influensan när skolan börjar, det menar smittskyddsläkaren Hans Fredlund som nu skickat informationsbrev till alla skolor och förskolor i Örebro län.

- När skolorna börjar brukar man få en ökad sjuklighet, och därför tyckte vi att det skulle vara rimligt att skolorna får information om vad man kan göra för att minska smittspridningen, säger Hans Fredlund.

Skolorna kommer att få informationsblad som all personal får ta del av, och dessutom kan de sätta upp affischer till eleverna med råd om hur de ska skydda sig för att inte bli sjuka.

Smittskyddsläkare Hans Fredlund skriver i brevet till skolorna att det kan bli så att bara ett fåtal barn i varje klass kommer att vara friska under perioder när influensan väl fått fart.

Mellan 30 och 50 procent av barnen kommer bli sjuka, om man ser till internationella siffror. De flesta blir inte allvarligt sjuka, poängterar Hans Fredlund. Han tror inte heller att barnen kommer bli oroliga av affischerna om svininfluensa som sätts upp på skolor och dagis, men han hoppas att de tar till sig av råden som står där; att de ska tvätta händerna noga, nysa i armvecket och stanna hemma när de är sjuka.

Anna Björndahl
anna.björndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista