Allt fler drabbas av vägglöss

Efter att lössen nästintill var utrotade på 70-talet ökar de nu i antal. Anticimex har under första halvåret tredubblat antalet saneringar i länet jämfört med samma period förra året. De har hittills i år åkt på ungefär 50 saneringsuppdrag, jämfört med 15 stycken första halvåret i fjol

- Vi tror att det har att göra med ett ökat resande. Man har en resväska uppslagen på ett hotellrum och sen så får man med sig lössen hem, säger Sebastian Cabander, platschef på Anticimex i Örebro.

Det är i våra hem nära oss människor som vägglössen gillar att leva. Under dagen kryper de in i springor i bostaden, under natten kommer de fram för att bita oss sovande människor och suga vårt blod.

- Det här kan vem som helst drabbas av, det finns ingen social skillnad, säger Sebastian Cabander.

En av dem som drabbats är Marie-Louise Johansson från Kumla. För tre veckor sedan fick hon konstaterat att det var vägglöss i familjens sovrum.

- Det var bara att släpa ut alltihop och elda upp det, sedan fick jag åka och köpa nytt. Det värsta är att jag kan inte lägga dit det än, jag måste vänta minst åtta veckor till, säger hon.

Minst några månader får man räkna med att det tar innan ens bostad blir helt lusfri.

- Det är oerhört jobbigt för dem som bli drabbade, säger Sebastian Cabander, på Anticimex

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista