Inga vab-pengar om dagis stänger

Om kommunerna måste stänga ett dagis för att personalen är sjuka i influensa, så får inte föräldrarna ta ut så kallade vab-dagar. Det krävs beslut från en läkare om att förskolan måste stänga på grund av smitta för att man ska få ut ersättningen från Försäkringskassan.

Men att en läkare här i länet skulle stänga en skola eller ett dagis på grund av influensan är knappast troligt, menar Erik Bäck, tillförordnad smittskyddsläkare på Örebro läns landsting.

Samtidigt har försäkringskassan tagit fram riktlinjer om föräldrarnas rätt att ta ut tillfällig föräldrapenning under en pandemi. I korthet innebär de att om en kommun stänger en förskola på grund av sjukdom, så kan inte föräldrarna begära och få ersättning från Försäkringskassan, så kallade vab-dagar. För att få ut den ersättningen krävs att läkare beslutar om att stänga skolan eller förskolan. 

Inga-Lill Nilsberth är högste chef för skolorna och förskolorna i Örebro kommun och just nu så förbereder de sig inför skolstarten, om det skulle bli en omfattande influensa i höst och hon lovar att om till exempel en förskola måste stängas på grund av sjukdom, så ska barnen få plats på ett annat dagis eller att ny personal kommer och ta hand om barnen.

Hon berättar också att en särskild grupp har bildats för att samla information och kunskap om smittan och råd och tips om hur personalen ska jobba förebyggande mot influensan har redan gått ut, bland annat en förbättrad handhygien bland personal och barn samt att barnen i största möjliga mån ska vistas utomhus för att undvika att smitta sprids i verksamheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista