örebro

Tysslingegödsel kan bli biogas

Gödsel från gårdarna kring sjön Tysslingen kan komma att bli biogas till Örebros nya stadsbussar som börjar rulla på stadsgatorna om en dryg månad. Redan i dag blir gräs från strandängarna kring Tysslingen drivmedel till bussarna. Och inom kort kan det alltså bli mer av den varan från Tysslingens lantbrukare.
- Det som den här utredningen visar är ju mer avhängigt intresset från lantbrukets sida. Om det blir positivt så kan det handla om ett par års tid, säger Tomas Bergkvist, planerare på Örebro kommun.

Det finns enligt Tomas Bergkvist flera fördelar med att göra biogas av gödslet från lantbruken runt Tysslingen. Det blir förnyelsebar energi som kan driva fordon och läckaget av gödande näringsämnen till vattendragen kan minska. Det skulle kunna göra vattenkvaliteten i den näringsrika Svartån bättre. Svartån är en viktig vattentäkt för över 100 000 människor i Örebro, Fjugesta och Lekeberg.

Lantbrukarna kring Tysslingen har fått en inledande information av kommunen om biogasprojektet. Men enligt Tomas Bergkvist så är det nu upp till dem om de bedömer det som ekonomiskt intressant.

- Kommunen kan absolut inte gå in med ekonomiska bidrag till enskilda medborgare. Däremot kan kommunen stötta till exempel genom att hjälpa lantbrukarna att bedöma om det är intressant för dem att satsa på biogas. Och kommunen kan också vara kund och köpa gas av lantbrukarna, säger Tomas Bergkvist.

Reporter
Jonas Edlund
019-192031
jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".