1 av 3
Björn Åqvist, fastighetsägare som bygger nytt i Örebro. Foto:Gabriel Stenström/SR
2 av 3
3 av 3
Ola Ström, kommunikationschef för Fastighetsägarna i Mellansverige. Foto:Gabriel Stenström/SR

Bostadsbrist hotar Örebro

Byggandet av nya lägenheter i Örebro har nästan helt stannat av i Örebro. Om det inte tar fart i höst riskerar staden att snart drabbas av bostadsbrist.
- Det är väl så att den orostid som har varit gjort att det varit svårt att starta ny byggnation sista året, säger Björn Åqvist som just nu bygger 90 nya lägenheter vid Kungsgatan i Örebro.

- Det är väl i huvudsak de byggen man tagit beslut om tidigare som slutförs. Det betyder nog att det kommer bli tuffare tider det närmaste halvåret, året, kanske ett och ett halvt år, för det är få byggen som är på gång just nu, fortsätter Björn Åqvist.
På Kungsgatan i centrala Örebro kan Björn Åqvist i vinter börja hyra ut 90 nya lägenheter. Men förutom det och fastighetsägaren Per Johan Behrns nya höghus längs Rudbecksgatan är det just nu ont om lägenheter som håller på att bli klara i Örebro.

Frågan är nu om Örebro är på väg mot en bostadsbrist. Det befarar bland andra Ola Ström, kommunikationschef för Fastighetsägarna i Mellansverige:

- Den risken tror jag är ganska stor när hjulen börjar snurra i gång igen. Det kanske tar ett par år, säger Ola Ström. Än så länge syns ingen förbättring. Hittills i år har inga nya bygglov alls beviljats för några lägenheter.
Samtidigt fortsätter allt fler att flytta till Örebro. Kommunen räknar med att örebroarna precis som dom senaste åren kommer att bli ytterligare minst 1500 fler i år. Det här gör att kommunen nu räknar med att det i höst behöver börja byggas 500 nya lägenheter. Det vore en byggtakt som Örebro inte upplevt sedan tidigt 90-tal.

Björn Åqvist tror att det som framför allt behövs för att få igång fler lägenhetsbyggen i Örebro är att de ekonomiska vindarna vänder.

- Det finns ju ingen fastighetsägare som väljer att bygga för att man är snäll eller för att man är dum. Det beror på de ekonomiska förutsättningarna, säger Björn Åqvist.

Reporter
Gabriel Stenström
0708-70 31 99
gabriel.stenstrom@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".