Tar strid för sänkt fart

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF är kritiska mot att Vägverket inte vill sänka hastigheten i Stora Forsa söder om Askersund.

Länsstyrelsen beslutade i juli att sänka hastigheten till 50 kilometer i timmen de tider som skolbarnen åker buss, men som SR Örebro berättade i veckan har Vägverket överklagat beslutet.

- I det här fallet känner vi det väldigt jobbigt att Vägverket tar framkomligheten före barnens möjligheter till en säker trafik till och från busshållplatsen, säger Roger Andersson, NTF.

Enligt föräldrar i Stora Forsa har det länge varit farligt för deras barn att ta sig till busshållplatsen på den hårt trafikerade och smala riksväg 50. Olika lösningar har diskuterats men utan att man kommit fram till en lösning.

I juli beslutade därför länsstyrelsen att sänka hastigheten från 70 till 50 kilometer i timmen de tider som skolbarnen åker buss. Men beslutet överklagades av Vägverket och 70-skyltarna sitter därför kvar.

Anders Engdahl har barn som snart kommer åka skolbuss från Stora Forsa till skolan i Askersund. Han tycker inte om Vägverkets överklagande:

- Det förefaller handla om att de tycker att det skulle bli en falsk säkerhet om de sänker hastigheten till 50 km/h. Men om man tänker på att det är 70 nu och att merparten av bilarna håller mellan 90 och 100 så kanske det är så att om vi sänker hastigheten till 50 så håller de åtminstone 70..., säger Anders Engdahl i Stora Forsa.

Tidigare nyheter:

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".