Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Ska barn sänka fartgränser?

Striden mellan två myndigheter om hur fort man ska få köra på Riksväg 50 söder om Askersund, kan få stor betydelse för hur mycket barns säkerhet ska få påverka fartgränser.

Länsstyrelsen i Örebro och Vägverket har två helt olika åsikter om hastighetsgränsen på riksväg 50 vid Stora Forsa söder om Askersund.

Lännsstyrelsen vill sänka hastigheten till 50 km/tim och hänvisar till barnrättsperspektivet, men Vägverket säger emot och tyckler att det ska fortsätta vara 70.

Länsstyrelsen i Örebro beslutade om att sänka hastigheten på den aktuella sträckan i juli i år. Beslutet skulle gälla den tiden då skolbarn går till och från de åtta busshållplatserna längst sträckan.

Men Vägverket, som fick Transportstyrelsen att tillfälligt stoppa beslutet, anser att det inte finns garantier att fordon följer en hastighetssänkning. Trafiksäkerhet för barn kan höjas genom andra åtgärder som exempelvis varningssytem eller vändslinga för bussar konstaterar Vägverket som också tycker att en hastighetssänkning påverkar vägnätet, miljön coh samhällsekonomin negativt.

Transportsstyrelsen kommer nu att pröva frågan och avgöra om det blir sänkning eller inte. Om Länsstyrelsen får rätt så kommer det att få konsekvenser och det kan bli hastighetssänkningar på fler ställen, säger Johan Strandberg på länsstyrelsen.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Tidigare nyheter:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".