PO Staberyd, brandchef vid Nerikes Brandkår. Foto:Mattias Rensmo/SR

Räddningstjänster går samman

Efter flera års diskussioner rycker nu planerna närmare på att Nora och Lindesbergs kommuner går med i räddningsförbundet Nerikes brandkår. Nerikes Brandkår har förlorat stora resurser de senaste åren. Och ett utökat samarbete kan vara ett sätt att kraftsamla resuserna, det säger brandchefen P-O Staberyd.

- Vi har ju rationaliserat mer än 90 personer som vi har tagit bort. Och vi har tagit bort 18 stora brandfordon som i ren kapitalkostnad kostat 60 miljoner kronor.

I flera har det funnits planer på att få med Nora och Lindesbergs kommuner i Nerikes brandkår. Brandkårsförbundet bildades av fyra kommuner i länet för 11 år sedan, och med då som nu syftet att effektivisera räddningstjänsten. I dag ingår sex kommuner. Det är Örebro kommun och kommunerna i Sydnärke.

Nu är det alltså dags för Lindesberg och Nora att komma med. Något som kan ske vid årsskiftet om allt går i lås.
Några större risker med en sammanslagning av allt fler räddningstjänster ser inte P-O Staberyd. En farhåga har varit trädstaden Nora, som är brandkänslig. Men den ska värnas med en fortsatt stark beredskap. Snarare tror P-O Staberyd att samarbetet stärker.

- Det här är ett sätt att få tillbaka lite kraft. Att vi hjälps åt med de resurser som finns i kommunerna för att bedriva en bättre verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".