1 av 2
Här på kvinnofängelset Hinseberg, avtjänar Annika Östberg just nu sitt livstidsstraff. Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Fallet Annika östberg

Kan vara fri om ett år

Livstidsdömda Annika Östberg, som avtjänar sitt straff på Hinseberg efter överflyttning från USA, kan komma att vara fri nästa sommar. Enligt Kriminalvården behöver hon ett år för att slussas ut i det svenska samhället, det framgår av deras yttrande som lämnats till Örebro tingsrätt efter en begäran att omvandla livstidsstraffet till tidsbestämt. Nu inväntar Örebro tingsrätt ytterligare ett yttrande från Rättsmedicinalverket och därefter, senare i höst eller vinter, kan tid för förhandlingar spikas.

Det var i våras som Annika Östberg flyttades från fängelse i USA till Hinseberg i Örebro län. Hon har suttit inlåst i 28 år, dömd till två livstidsstraff på 25 år vardera i USA för mord och den svenska regeringen har i flera års tid arbetat för att få henne överflyttad till Sverige och i april hände det helt plötsligt.

I juni kom hennes ansökan till tingsrätten i Örebro om att få sina livstidsstraff omvandlade till tisdbestämda.

Tingsrätten har begärt in olika yttranden och ett av dem är från Kriminalvården, där generaldirektör Lars Nylén förklarar att Annika Östberg medverkat i de program som erbjuds och på så vis visat att hon vill anpassa sig, vilket inte alla interner gör.

Har inte allt material
Men Kriminalvården kan inte göra en riskbedömning om Annika Östeberg säger Lars Nylén.

- Vi har inte fått allt material om hennes tidigare verkställighet. Amerikanarna har inte lämnat över hela materialet.

Om det hade handlat om en svensk person som suttit i fängesle i 28 år så hade det funnits ett omfattande material som underlag för en riskbedömning, men så är det alltså inte fallet med Annika Östberg.

Men Kriminalvårdens bedömning är ändå att Annika Östberg behöver ett år på sig för utslussning i det svenska samhället, säger generaldirektören Lars Nylén.

- Det är vad vi tycker man bör ha för att slussa ut henne på ett korrekt sätt.

Har anledning att tro på Kriminalvården
Annika Östbergs juridiska ombud Johan Ödlund är nöjd med Kriminalvårdens yttrande. Yttrandet skrevs i somras och Ödlund tolkar det som att det gäller ett år från det datumet, varför han och Annika Östberg nu har förhoppningar om att hon kan vara fri nästa sommar.

- Annika är realistisk och ser ju vad som skrivs, vi för en dialog och hon har väl anledning att tro att det som Kriminalvården har skrivit kan bli verklighet. Vi har ju också att invänta ett yttrande från åklagaren i Örebro, men jag har väl svårt att tänka mig att han skulle vara av annan uppfattning än Kriminalvården, som jag ser har gjort ett ganska bra utredningsarbete utifrån de uppgifter och handlingar de har fått del av, säger Johan Ödlund, Annika Östbergs juridiska ombud.

Nu inväntar Örebro tingsrätt ytterligare ett yttrande från Rättsmedicinalverket och därefter, senare i höst eller vinter, kan tid för förhandlingar spikas.

Reporter
Päivi Kotka
019-192042
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".