Pernilla Seger, Svensk Handel tror att även små orter kan etablera handelscentrum. Foto Marie Hansson / SR
Lindesberg

"Jobba på en unik idé och lyckas"

Det krävs att man har något riktig speciellt att erbjuda för att konkurrera med Mariebergs köpcentrum och Örebro. Det menar Pernilla Seger som är företagsrådgivare för Svensk handel i Örebro län.

Som vi tidigare berättat vill kommunledningen i Lindesberg skapa ett Handelscentrum Bergslagen.

Och visst går det att lyckas om man jobbar på sin idé, menar Pernilla Seger.

-Det förutsätter att man har ett unikt koncept och en dragare som speglar det konceptet och dom förutsättningarna som man har på orten. Varför inte en outlet med jakt och fiske, föreslår Pernilla Seger.

Stadskärnan i Lindesberg med strandpromenad och trädkåkar kan växa till något attraktivt, det hoppas kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg, Anders Larsson centerpartiet. Å trivsel är just något som kunderna söker menar Svensk Handels Pernilla Seger.

Men räcker 23 000 invånare för att butikskedjorna ska vara intresserade av Lindesberg? Hennes och Mauritz etablerar sin det närmaste året i Katrineholm och Boden, bägge med runt 30 tusen invånare. Lindex finns ju också på flera mindre orter. I grunden handlar det om kundunderlag, menar sverigechefen Mats Gerdsäll.

-Därefter tittar vi på vad som finns i närheten, vad finns för handelsmöster och finns det en naturlig handelsgata, berättar Mats Gerdsäll.

Just nu planeras ju en handelsplats vid västra infarten till Lindesberg. Pernilla Seger på Svensk Handel varnar för att splittra handeln i två områden.

-Vad händer om man lägger en extern etablering och vilka andra koncept lockar den till sig och vad händer med den befintliga handeln, påtalar Pernilla Seger.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".