Blivande rektor. Foto Tomas Oneborg / Scanpix

Rektorer sätts i skolbänken

Alla rektorer som nyanställs måste i framtiden gå en särskild utbildning. Det är innebörden i det förslag som regeringen beslutar om idag. Örebro Universitet är ett av dom högre lärosäten som kommer att ha en sådan utbildning att erbjuda.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund är det nödvändigt med en rektorsutbildning eftersom rektorerna har en så viktig roll i skolan idag. Utbildningen kommer att omfatta 30 högskolepoäng och vara treårig, där rektorerna ska studera en dag i veckan och jobba som rektor 4 dagar i veckan. 

Så här ser detaljerna ut i lagförslaget:

Skollagen ändras så att arbetsgivarna måste se till att alla rektorer som nyanställs efter den 1 mars 2010, måste gå utbildningen, om dom inte gjort det tidigare. Det gäller både friskolor och kommunala skolor. Rektorerna ska lära sig skoljuridik och myndighetsutövning, mål- och resultatstyrning och också hur man blir en duktig ledare. Det här ger 30 högskolepoäng.

Statens kostnad- cirka 100 miljoner årligen. Utbildningen kräver att rektorerna ska sitta i skolbänken ungefär en dag i veckan, under tre års tid- och vara rektorer överiga fyra dar i veckan.
Det har funnits många olika liknande utbildningar tidigare, det här är den första på avancerad akademisk nivå och myndigheten för skolutveckling ställde höga kvalitetskrav på de lärosäten som skulle få utbilda rektorerna. Dit hör bland annat Örebro Universitet. Några utbildningsorter som inte fick godkänt överklagade med hänvisning till lagen om offentlig upphandling. Men de förlorade och nu i oktober-november, ett år försenat, kommer ungefär 900 rektorerna sätta sig i skolbänken.
Trots kort anmälningstid har intresset varit mycket stort - 1 400 ansökningar har redan kommit in- i vår kommer nästa omgång rektorer att tas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".