Örebroaren Mehdi Gehzali som nu på nytt uppges ha gripits i Pakistan misstänkt för terroristbrott. Foto:Bertil Ericson/Scanpix
Källor till Ekot

Ghezali gripen i Pakistan

Uppgifterna om att örebroaren Mehdi Ghezali, som suttit fången på Guantánamobasen i Kuba, har gripits i Pakistan tillsammans med två andra svenskar har bekräftats för Sveriges Radios Asiens- korrespondent Nils Horner.

Enligt poliskällor som Sveriges Radios korrespondent haft kontakt med så har Mehdi Ghezali och två andra svenska medborgare gripits i ett område i provinsen Punjab där det pågår mycket våldsamheter och militant aktivitet.

Enligt poliskällor ska de ha haft cd-skivor och datorer, islamisk litteratur och annat med sig. De ska nu har förts till Pakistans huvudstad Islamabad och till högkvarteret för ISI som är den pakistanska underrättelsetjänsten som ligger mitt i centrala Islamabad. 

Där ska de nu förhöras för att man vill veta vilka kontakter de har haft i Pakistan, vilka personer de har träffat och vad de har haft för planer och vad de skulle ägna sig åt i Pakistan helt enkelt.

Inga officiella kommentarer eller bekräftelser men det talas om att pakistansk polis på bred front jagar folk som misstänks för extremistsiska kontakter och att det här skulle vara en del i försöket att fånga in extremister och personer som misstänks för kontakter med de här rörelserna., uppger källor för Ekot.

Men svenska UD kan inte bekräfta uppgifterna:
- Vår ambassad i Islamabad jobbar med att få dem bekräftade eller dementerade, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst. Om det bekräftas så är det ett konsulärt ärende.

Att ett ärende är konsulärt betyder att Sverige via sin ambassad stöttar en svensk person som råkat illa ut utomlands. Man ser till så att den som behöver får en offentlig försvarare och förmedlar kontakt med anhöriga om det önskas. Men om det behövs i det här läget är alltså oklart, eftersom ingen vet om örebroaren Mehdi Ghezali, eller andra svenskar, finns med bland de gripna i Pakistan.

Har jobbat med fallet i två veckor
Enligt ambassadrådet Jörgen Persson i Islamabad har ambassadpersonal jobbat sedan den 29:e augusti, med att skyndsamt försöka få besked från pakistanska myndigheter om det finns svenskar bland de gripna. Men ännu har man inte lyckats. Att de vill få besked beror på att det i pakistanska medier skrivits att svenskar finns med bland de gripna. Inga namn på svenskar har dock publicerats, enligt ambassadrådet Jörgen Persson.

Det var i juli 2004 som den idag 30-åriga Mehdi Ghezali kom hem till Sverige efter att ha suttit fängslad på Guantánamobasen på Kuba i drygt två år. Han greps i december 2001 nära gränsen mot Tora Borga-bergen i Afghanistan och överlämnades kort därefter till amerikansk militär. Men han har aldrig ställts inför rätta och USA har heller aldrig avslöjat vad Ghezali var misstänkt för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".