Reglerna för friår klara

Nu är reglerna för det så kallade friåret klara, efter ett regeringsbeslut. Här i länet omfattas ju Hällefors kommun av försöket.
Från årsskiftet tar länsarbetsnämnderna i de län där de tio försökskommunerna finns emot ansökningar från intresserade. Folk som har jobb ska kunna ansöka om att ta ledigt från jobbet i upp till ett år. Förutsättningen är att arbetsgivaren, privat eller i offentliga sektorn, går med på det och att en arbetslös går in för den friårsledige. Ersättningen blir 85 procent av den ersättning den enskilde skulle ha fått från arbetslöshetsförsäkringen, maximalt 578 kronor per dag före skatt. Men precis som för arbetslösa gäller en högre ersättning bara de hundra första dagarna. Därefter kan den uppgå till högst 493 kronor per dag. Enligt näringsdepartementet beräknas de pengar som avsatts räcka till cirka 1 200 personer per år. Men antalet är helt beroende av vilken lön de som får ledigt har, liksom av hur lång tid de vill ha ledigt. Den som tar ett friår får studera eller vara hemma med barnen. Han eller hon kan starta eller driva ett eget företag. Däremot är det inte tillåtet att arbeta på en annan arbetsplats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".