Oenigt Vänsterparti vill bryta samarbete

Vänsterpartiet i Lindesberg beslutade på ett årsmöte igår kväll att avsluta det samarbete med den borgerliga alliansen som pågått under mandatperioden, men partiet är inte överens.

Agneta Nilsdotter är en av tre vänsterpartister i Kommunfullmäktige och en av dem som är emot beslutet.

- Att bryta samarbetet utan en grundlig analys är ju att ge ifrån sig påverkansmöjligheter, säger Agneta Nilsdotter.

Men majoriteten av vänsterpartiet vill lämna de borgerliga, då dom inte står bakom beslut kring nedskräningar inom skola och omsorg. Istället vill de höja skatten med 40 öre.

- Det är ärliga tag, även mot borgarna. Något som vi absolut inte vill vara med på ska vi ju inte försöka tysta ner och driva igenom, säger Ulf Axelsson.

Han vill nu skapa opinion för att stoppa nerskärningarna och hoppas även att partiets representanter i fullmäktige ska följa partiets beslut att lämna samarbetet med de borgerliga. Men Agnets Nilsdotter som sitter i fullmäktige för vänsterpartiet vill fortsätta samarbetet.

Något som kommunalrådet i Lindesbergs kommun, centerpartisten Anders Larsson, hoppas kan fortsätta under minst ett halvår till.

- Normalt sett inför ett val så går man ändå skilda vägar någon gång ungefär ett halvår innan valdagen, säger Anders Larsson.