Märks det i Lekeberg att det blev maktskifte vid förra valet? Foto: Päivi Kotka/SR.

Kritik efter maktskifte

Med ett år kvar inför valet finns det i Örebro län tre kommuner som haft några år med en ny politisk majoritet. I Lekeberg, Lindesberg och Örebro blev det maktskifte efter förra valet. Det är de borgeliga partierna som har majoritet och socialdemokraterna som har fått släppa makten. Frågan är om det märks?

Vi börjar i Fjugesta, där Jörgen kliver ur sin bil på torget. Han, som många andra som vår reporter möter,  har svårt att se några förändringar i kommunen efter maktskiftet. Det tycker det centerpartistiska kommunalrådet Henrik Hult är bra.

-Det är en av styrkorna i Lekebergs politiska linje. Vi försöker alla, oavsett parti, att dra åt samma  håll, säger Henrik Hult.

Men alla är inte lika nöjda. Just bland socialdemokraterna finns kritiker i Lekeberg som är missnöjda med att den viktiagste politiska debatten om var man lägger pengarna har tystats.

Så låter det även bland oppositionspolitiker i Örebro och Lindesberg. De efterlyser större insyn, ovana som de är med att inte sitta i maktposition.

Anders Ceder i Lindesberg tycker att politiken ideligen snöar in på detaljfrågor istället för att resonera om de stora dragen.

Örebros oppositionspolitiker, socialdemokraten Lena Baastad, säger att Örebros borgerliga allians satsar på synliga satsningar just nu inför nästa års val.

-Man lägger mycket pengar på ombyggnationer av friidrottshallar och på torg. Just nu renoveras i stort sett varenda torg i stan, men var finns satsningarna på skolan? undrar Lena Baastad.

Folkpartistiska kommunalrådet Staffan Werme bekräftar utan omsvep att det inte satsats på skolan utan det motsatta gäller fortfarande.

-Det handlar om att antalet elever minskar och då gäller det att skala ner i stället för att satsa, säger han.

Lena, som jobbar i järnaffären i Fjugesta, tycker att barnomsorgen och skolan har blivit sämre efter maktskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".