Salmonella på stuteri

Jordbruksverket har spärrat av ett stuteri utanför Fjugesta efter att ett föl på gården dött i salmonella.

- Det är chockartat, fullständigt chockartat eftersom vi inte hade en aning om att det fanns salmonella i Sverige på häst, säger Britt-Inger Edström som driver Lövsta stuteri.

Smittan tros ha kommit från ett stuteri i sydsverige som fölet besökte innan det insjuknade. Nu har personalen fått skärpta hygienregler för att hindra smittspridning och hästarna får inte komma i kontakt med andra djur till omfattningen av smittan är klarlagd. Enligt länsveterinär Per Norström kan smittan spridas vidare till både människor och djur, men att det är vanligast att salmonella smittar från djur till djur.

Enligt Britt-Inger Edström som driver stuteriet har inga fler djur visat några tecken på sjukdom, men avspärrningen av gården fortsätter till ytterligare prover har gjorts. För henne har smittan inneburit mycket saneringsarbete och dessutom en ekonomisk smäll.

- Det var ingen dålig fölunge. Den var värderad till 350 000 och det får vi aldrig ut, så långt kan man inte försäkra en fölunge, säger Britt-Inger Edström.

Det är mycket ovanligt att hästar i länet drabbas av salmonella.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se