Oklart läge för vårdcentraler

Under onsdagen har landstinget påbörjat bygget av en ny vårdcentral i Örebro. Samtidigt är det oklart hur många vårdcentraler som landstinget kommer behöva dom närmaste åren.

Det är nära Tullängsskolan på Ladugårdsängen som en ny vårdcentral ska stå klar under 2011. Men byggprojektet är större än så. I den nya byggnaden blir det också bland annat en familjecentral och ett kommunalt äldreboende med över 50 platser.

Sådana platser är det kö till och kommunen räknar med att det behovet bara kommer öka när det blir allt fler gamla örebroare. Att en landstingsdriven vårdcentral till behövs i Örebro är inte lika självklart.

För samma dag som spadarna sätts i jorden på Ladugårdsängen, sätter sig landstingets tyngsta politiker för att diskutera hur det nya vårdvalet ska gå till i vårt län.

När det införs efter årsskiftet ska det efter ett riksdagsbeslut tidigare i år bli lättare att välja mellan landstingsdrivna och privata vårdcentraler.

Och landstingsrådet och socialdemokraten Marie-Louise Forsberg Fransson håller med om att vårdvalet gör det osäkert.

- Det är ju det stora riskmomentet i det här med vårdvalet och regeringens "fri etablering" att det innebär att vi kan bli utmanade - att det blir flera vårdcentraler som vill starta i Örebro. Men det är för viktigt för de äldre och för barnen att satsa på en ny vårdcentral i området, säger Marie-Louise Forsberg Fransson.

Gabriel Stenström
gabriel.stenström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".