örebro

Biogasbussar körs på naturgas

De nya bussarna som ska börja köra i Örebro stad nästa vecka kommer att köras på fossil gas till att börja med - inte biogas som det var planerat och som kommunen också gör reklam för. Orsaken är att biogasanläggningen vid Atleverken inte har full kapacitet förrän om några månader. Jonas karlsson, oppositionspolitiker för Socialdemokraterna tycker att det är pinsamt.

-Vi går ut och slår på stort att vi ska gå över till biogas, men när vi gör själva övergången så är det fossilt bränsel precis som tidigare, säger Jonas Karlsson.

Biogasanläggningen har precis blivit klar, å det tar tid att röta grönskan som ska bli gas. Tills dess kommer man köra naturgas till bussdepån i Bettorp - som för övrigt nätt och jämt är klar. Jonas Karlsson vill som dom flesta politiker ha biogasbussarna men tycker att koallitionen som styr Örebro har varit väl sent ute i sin planering.

-Om man ska göra en så här stor förändring så måste man tillsätta människor och ha god framförhållning, och det har brustit i hela den här processen. Och då blir det dyrt och sent, hävdar Johnas Karlsson, Socialdemokraterna.

Från majoriteten har man svårt att förstå hur det skulle kunnat gå snabbare att planera för biogasbussarna i Örebro. Det är ett stort projekt som blivit överklagat två gånger, dessutom fick man byta placering av bussdepån för att den urspurngliga platsen inte fungerade. Mats Gunnarsson är politisk sekreterare för Miljöpartiet.

-Idealet hade varit att tidigare majoriteter hade påbörjat det här projektet för många år sen.

Men hur känns det då för en miljöpartist att behöva köra stadsbussarna i Örebro på fossil gas istället för biogas?
-Det finns inget överskott på biogas idag, vi har sett till att det byggts den största biogas-fabriken i hela Sverige, och det tycker jag är en jätteframgång, understryker Mats Gunnarsson, Miljöpartiet.

Reporter
Marie Hansson

marie.hansson@sr.se