Krossade fönster i Kumla. Foto Mattias Rensmo

Större föräldraansvar vid brott

Det är föräldrarna som i framtiden ska ersätta för dom skador som deras barn gör sig skyldiga till om dom gör något brottsligt. Det är innebörden i ett förslag som regeringen nu lägger fram.

-Idag har man större ansvar för sin hund och för vilka skador den orsakar än vad man har för sitt barn, säger Folkpartisten Johan Pehrson, riksdagsledamot från Örebro och rättspolitisk talesman för sitt parti.

Vi vill markera att vi tycker att det är rimligt att det är föräldrarna som har det yttersta ansvaret. Ingen annan kan ju se till att ungdomarna inte medverkar till förstörelse eller sabotage, säger Johan Pehrson.

På frågan om vad det är som regeringen vill makrera med detta så svarar Johan Pehrson att det finns massor av föräldrar som gör otroliga insatser, både för sina barn och för föreningslivet men att det också finns för många föräldrar som låter bli att ha koll på sina barn.

Det är regeringen som vill ändra lagen så att föräldrar blir ansvariga att betala för de skador som deras barn orsakar om de begår ett brott.

Idag så måste rätten först bevisa att föräldrarna varit slapphänta och inte försökt förhindra barnet att begå innan det kan bli tal om föräldrarna ska betala skadestånd. Det kravet vill alltså regeringen ta bort. Men i gengäld ska föräldrarna max betala 8.000 kronor för det som deras ungdom ställt till med, för att öka förståelsen för vilka konsekvnser det kan innebära för familjen.

Men Socialdemokraternas Matilda Ernkrans från Hallsberg som också sitter i riksdagen är mer tveksam till förslaget.

-Självklart finns det inga ursäkter för barn och unga som begår brott men att skrika högre och slå hårdare är ingen lösning, säger Matilda Ehrnkrans.

Föräldrar vet att dom har ansvar för sina barn och barn och ungdomar vet att man inte ska begå brott, men ändå händer det.

Jag förstår att ett sånt här förslag får stöd men att straffa föräldrar hårdare för att ungarna inte sköter sig, det tror inte jag på säger Matilda Ehrnkrans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".