Elisabeth Lindéus och Pia Arkeland gör allt de kan för att hitta praktikplatser till Örebros alla grundskoleelver.Foto: Anna Nyström/SR.
Örebro

Rekordsvårt hitta praktikplatser

Det är svårare än nånsin att hitta praktikplatser till Örebros åttonde- och niondeklassare.
Aldrig tidigare har Skolornas Praktikcentral misslyckats med att hitta tillräckligt många praoplatser, men i höst blev det 300 platser färre än man behövde. Orsaken är lågkonjunkturen, säger Pia Arkenland på Skolornas Praktikcentral.

- Det företagen säger när vi ringer är att de har för lite att göra eller att de är för få i personalen för att ta emot praktikanter, säger Pia Arkenland på Skolornas Praktikcentral.

Det är den ekonomiska krisen som har lett till att många trogna praktikplats-givare nu avsagt sig praktikanter för första gången någonsin. Det är i alla fall vad företagen själva uppger när Skolornas Praktikcentral, som servar skolorna med praktikplatser, pratar med dem.

Med drygt 300 praoplatser färre än normalt att erbjuda från Skolornas Praktikcentral, blir det nu föräldrar och studievägledare ute på de respektive skolorna som får ta över jakten på lämpliga praktikplatser. Lyckas man inte, får flera elever dela på de platser som finns, eller så får praktikveckorna helt enkelt dras in i väntan på bättre tider. Det säger Elisabeth Lindéus på Skolornas Praktikcentral.

- Det kan bli så men jag är kluven i den frågan, säger Elisabeth Lindéus. Praoveckorna är viktiga för att eleverna ska få komma ut och bort från skolan för att få en inblick i det verkliga livet som man ska in i lite senare. Men om praoplatserna inte tillräckligt bra, kanske man ska hitta nåt annat sätt att ge liknande erfarenheter.

Reporter
Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".