Lennart Bondesson. Foto: Gabriel Stenström.

Oacceptabelt med för få praoplatser

Det är oacceptabelt att det inte finns praoplatser till alla grundskoleelever i Örebro, och det är inte föräldrarnas ansvar att hitta praktikplatser till sina barn. Det säger Lennart Bondeson, som är ansvarigt kommunalråd för skolfrågor i Örebro.

Som vi berättat tidigare så har inte Skolornas Praktikcentral lyckats hitta platser till alla elever som ska ut och praoa i höst. Föräldrar och studievägledare måste nu själva skaka fram drygt 300 platser.

Lennart Bondeson hade inte en aning om att bristen på praktikplatser var så stor, innan Sveriges Radio Örebro ringde upp honom. Och det är en unik situation. På Skolornas Praktikcentral, som förser grundskolorna i Örebro med praoplatser hos olika arbetsgivare, har man aldrig tidigare varit med om att inte få fram de platser som åttorna och niorna behöver. Enligt företagen beror det på lågkonjunkturen.

Lennart Bondeson kommer nu att ta kontakt med förvaltningsledning och skolledare för att diskutera hur problemet ska lösas.

Men att helt ta bort praktikveckor för åttonde och niondeklassare i väntan på en konjunktiruppgång, är inte aktuellt, säger Lennart Bondeson.

Enligt Lennart Bondeson skulle kortare praoperioder utlagda på hela läsåret kunna vara ett alternativ till dagens tvåveckors prao. Färre dagar vid fler tillfällen.

Nu lovar han att agera omgående för att vårens praktik för grundskoleeleverna i Örebro ska lösa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".