Mehdi Ghezali-affären

Kritik mot medias rapportering

Det höjs kritiska röster om hur svenska medier rapporterat kring Mehdi Ghezalis vistelse i Pakistan.

- Man har utan bevis anklagat dem för att vara terrorister, säger Fatima Doubakil från muslimska mänskliga rättighetskommittén.

Mehdi Ghezali och tre andra svenska medborgare kom tillbaka till Sverige i helgen efter en dryg månad i pakistanskt fängelse.

Fatima Doubakil från muslimska mänskliga rättighetskommittén menar att det skett ett övergrepp mot de fyra personerna som satt frihetberövade i Pakistan, att man har utan bevis anklagat dem för att vara terrorister

- Alla har rätt till en rättegång inför en opartisk domstol, tills dess ska man ses som oskyldig och svenska journalister måste respektera denna rätt, säger hon

Anna Dahlberg är politisk redaktör på Expressen. Hon anser inte att mediebevakningen har varit felaktig och att Mehdi Ghezali har koppling till al-Quaida.

- Varför söker han upp de här stridszonerna gång på gång och varför studerar han på en ökänd extremistens koranskola om han inte har de här sympatierna, säger hon.

Fatima Doubakil håller inte med

- Mehdi Ghezali friades från alla anklageser efter Guantanamo, vad som är intressant är medierapporteringen som görs kring muslimer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".