Kerstin Svärd är en av dem som känner oro inför besparingarna. Foto: Marie Hansson/SR Örebro
Örebro

Oro inför besparningar

Oron växer både bland äldre och personal sedan Örebro kommun sjösatt stora besparingar i omsorgen. Bemanningen har minskat med konsekvenser för arbetet.

Kerstin Svärd jobbar med väntjänsten och träffar många äldre på Sofiagården som känner oro inför framtiden.

Varje måndag träffas väntjänsten, 15 personer eller fler, och pratar över en kopp kaffe på Sofiagården. Kerstin Svärd är 86 år och funderar över sin egen framtid när krafterna tryter framöver.

-Hur får jag det då, för det blir ju sämre och sämre år för år, säger hon.

Facket ser också att det blivit tuffare för personalen, Britt-Marie Balaj jobbar för Kommunal.

-Det är svårt att ha ett bra familjeliv för scheman har blivit förskräckliga. Personalen har det ganska tufft, mycket att göra och få personal.

Från kommunens sida menar man att för närvarande har gjort dom besparingarna som behövs inför nästa år, 2010. Dessutom kommer man tillföra pengar, 35 miljoner, men det blir riktade insatser där det bäst behövs. Men kommunalrådet Rasmus Persson, centerpartiet erkänner att årets besparingar kommer bli kännbara.

-Det kommer märkas genom att man får färre personal än man har haft dom föregående åren, säger Rasmus Persson.

Just nu är det lugnet efter stormen skulle man kunna säga, men Britt-Marie Balaj på Kommunal är orolig för år 2011 då det inte finns några extra statliga pengar att ta till.

-Det blir ju ett större spar, då blir det ännu tuffare, menar Britt-Marie Balaj.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".