Julia Forssell, Renate Blom, Wille Ylitalo och Gustav Carlsson på Gumaeliusskolan är alla jättenöjda med sina praoveckor som de till stor del ordnat själva. Foto: Anna Nyström/SR.
Örebro

Bättre prao när man fixar den själv

Praktikplatserna har blivit fler och bättre när eleverna fått fixa dem själva menar Sture Barkin, rektor på Gumaeliusskolan i Örebro.

Detta efter att Skolornas Praktikcentral misslyckats med att hitta tillräckligt många praktikplatser till grundskolorna i höst.

- Elevernas entrepenöranda har blivit bättre när de blivit tvungna att ta fram egna idéer, säger han.

Flera av eleverna på skolan har alltså ordnat sina praoplatser själva, inom branscher de kan tänka sig att jobba i framtiden. De menar att Skolornas Praktikcentral mest ordnar prao på restauranger och i förskolan, och att det inte passar alla. Men Renate Blom är nöjd med den plats hon fick genom praktikcentralen.

- Jag var på sjukhuset och fick hjälpa till med att göra iordning patienter, hjälpa till med tvätt och städning.

Och Gumaeliusskolans rektor Sture Barkin tycker gott att Skolornas Praktikcentral kan fortsätta ragga praktikplatser, även om de inte lyckats så bra just den här hösten, när drygt 300 platser fattades.

- Det är naturligtvis tråkigt när det saknas platser, men elevernas entrepenöranda har blivit bättre när de blivit tvungna att ta fram egna idéer, säger han.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".