Conventum för dyrt för idrotten

Det har blivit avsevärt mycket dyrare för idrottsföreningar att hyra Conventum Arena i Örebro för olika evenemang. När arenan byggdes sa politikerna att en del av aktiviteten där skulle vara breddidrott, det vill säga möjligheten för föreningar att hyra in sig för t.ex. turneringar och cuper. Nu har det blivit för dyrt, vilket gör att många idrottsevenemang inte kan bli av i Örebro.

I somras chockhöjdes helt plötsligt hyran av Conventum Arena. Från att tidigare ha kostat 450 kronor i timmen för de två planer som finns, kostar det nu drygt 1 700 kronor i timmen, alltså nästan fyra gånger så dyrt.
Anledningen är att Conventum nu vill ha betalt för el, städning och vaktmästare, något det aldrig var tal om från början.

Dieter Wollf som är planeringschef på Örebro Fritid och turism menar att den kostnaden kan de inte stå för.

- Om merkostnaden blir så mycket högre, som det nu sägs, då kommer vi inte att kunna hyra ut Conventum som det var tänkt från början.

Det är Conventum som meddelat kommunen att de nu måste ta ut en merkostnad vid hyra av arenan, den kostnaden ska alltså täcka utgifter för vaktmästare, el och städning. Något som aldrig var aktuellt från början eftersom Conventum redan idag får 3 miljoner kronor om året av kommunen, för att bland annat föreningar ska kunna hyra arenan.

Nu drabbas alltså många idrottsföreningar som inte har de här pengarna, ett exempel är ÖSK Ungdom. Båda deras juniorlag i handboll har kvalificerat sig till SM-slutspel och tanken var att hela slutspelet skulle arrangeras i Örebro den första helgen i december. Men på grund av den höga hyran ser det inte ut att bli så, berättar Zivko Kokic handbollsansvarig i ÖSK Ungdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".