Ska det bli ett höghus i Örebro?

Örebro Stadsbyggnad, före detta Stadsbyggnadskontoret har lagt fram ett Planprogram som politikerna ska utgå ifrån när dom fattar beslut om hur kvarteret Längan i Örebro ska se ut i framtiden.
Bakgrunden är Byggherre Per Johan Behrn kontroversiella förslag att bygga ett 22 våningar högt hus i korsningen Östra Bangatan, Rudbecksgatan. En korsning som varje dag passeras av av tiotusentals människor. Om Per Johan Behrn får som han vill blir det Örebros högsta hus, 75 meter högt är förslaget. Det kan jämföras med Krämaren som är 52 meter och har 17 våningar eller med Svampen som är 57 meter. Örebro stadsbyggnad har tagit fram två alternativ som politikerna ska ta ställning till. Det ena alternativet är att husbygget anpassas till hushöjderna i omgivningen. Det skulle innebära sex eller sju våningar. Det andra alternativet är en utveckling av Behrn Fastigheters förslag. I det alternativet tänker man sig ett höghus mede 22 våningar, precis i korsningen Rudbecksgatan, Östra Bangatan som byggs ihop med hus som anpassas till hushöjderna i området. I båda alternativen vill Örebro Stadsbyggnad att man bygger runt kvarteret. Behrn fastigheters förslag, att bygga ett ''ensamt'' 22 våningshöghus i korsningen, finns inte med som ett alternativ. I mars kommer kommunstyrelsen att fatta ett beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".