Viltmästare Per Gustavsson i Dyltabruk. Foto: Sandra Nielsen/SR.

Övervakningskameror i skogen

Nu kan vi vara övervakade när vi är ute i skogen, för jägare sätter upp kameror för att kontrollera hur vildsvinen rör sig över markerna. Trots att många saknar tillstånd gissar Jan Gustavsson som är viltmästare i Dyltabruk att det finns mellan tre och 400 kameror uppsatta i Örebro läns skogar.

- Jag tror att det är så intressant att ha kameror på foderplatser att folk chansar på att inte åka dit på att det är olagligt, säger Jan Gustavsson.

Det är så kallade Åtelkameror som sätts upp vid vissa foderplatser för att dokumentera vildsvinen när de äter. Det är kameror som tar stillbilder inom en radie på sju meter. Men kamerorna är väl dolda och svåra att se. Dels ur stöldsynpunkt och dels för att många är uppsatta olagligt utan det tillstånd från länsstyrelsen som krävs när människor kan fastna på bild.  

Lars Wretander som är handläggare på länstyrelsen i Örebro säger att de inte fått in några ärenden om tillstånd för åtelkameror.

- Och vi har heller inga resurser att gå ut i skogen och leta efter kamerorna, säger Lars Wretander.

Lars Wretander på Länsstyrelsen säger att en av orsakerna till att jägarna inte söker tillstånd kan vara att det kostar 3 200 kronor. Viltmästare Jan Gustavsson tror att det också kan bero på att man inte vet hur man ska gå till väga när man ska söka ett tillstånd. Kamerorna är uppsatta för att inventera vildsvin, men det kan ju hända att människor som gått ut i skogen för att plocka svamp eller kissa fastnar på bild då de inte vet att det finns kameror uppsatta. 

- Så länge bilderna inte läggs ut på Internet så tycker jag inte att det spelar någon roll. Men det är väldigt olyckligt om man skulle gå och kissa och att det inom den sjumetersradien skulle finnas en kamera, säger Jan Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".