örebro

Kunskapsskolan bygger nytt

En ny friskola startar i Örebro nästa höst, det är Kunskapsskolan. De har letat efter en lämplig lokal i tio år men har nu gett upp och väljer istället att för första gången bygga en egen skola. Det blir ett bygge som kommer att kosta 50 miljoner kronor, berättar regionchefen för Kunskapsskolan Kennet Nyman.

- Det är första gången som Kunskapsskolan bygger en helt ny skola, så det är en milstolpe för oss, säger Kennet Nyman.

Han är övertygad om att skolan kommer att få tillräckligt med elever när de startar nästa höst, trots en del besvikna miner bland föräldrar och elever när det inte blev någon skola vid pappersbruksallén förra hösten, som det var planerat, och som hundratals barn stod i kö till efter att flera andra skolor lagts ner i Örebro.

Redan för nio år sen fick Kunskapsskolan sitt första tillstånd av Skolverket att öppna en friskola för årskurs sex till nio i Örebro, men det har varit omöjligt att hitta en lämplig lokal. Men nu bygger dom alltså en egen skola, nära Örebro Universitet. Första spadtaget tas den sjätte november och till hösten 2010 blir det skolstart för årskurs sex till åtta. Kennet Nyman vet ännu inte vilka som kommer att börja i den skolan, men han tror att det kommer elever från hela Örebro kommun...

-När vi startar våra skolor så brukar vi få elever från alla olika områden i kommunen, säger han. Till vår skola måste man ansöka och ställa sig i kö, och det är de första eleverna som ställt sig i kö som kommer in. Därför vet vi ännu inte vilka elever det blir.

Kunskapsskolan har 23 grundskolor och tio gymnasier i Sverige. Kennet Nyman berättar att dom jobbar utifrån elevernas egna kunskapsnivåer.

-I klartext så bygger det på att vi arbetar mycket utifrån där eleven befinner sig rent kunskapsmässigt. Vi jobbar helt målstyrt för verksamheten. Vi jobbar inte med någon timplan och försöker i och med det nå de ambitioner vi har i och med den nya läroplanen som kom 1994, säger Kennet Nyman.

Tidigare publiceringar om Kunskapsskolan:

Reporter
Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".